четвер, 21 лютого 2019 р.

ЛЕГЕНДА ПРО МОВУ

Якось один вельможа, зізвавши до себе гостей, поцікавився у мудреця, що на світі найкраще. Мудрець відповів:
- Найкраще у світі - це мова. За допомогою мови будуються міста, розвивається культура народів. За допомогою мови ми вивчаємо науки і одержуємо знання. За допомогою мови люди можуть зрозуміти одне одного, вирішувати різні питання, просити, вітати, миритися, виконувати прохання, надихати на подвиги, виражати радість, освідчуватися в коханні. Тому немає нічого кращого за мову.
Таке міркування сподобалося присутнім. Тоді вельможа поцікавився у мудреця, що на світі найгірше. Мудрець відповів:
- Найгірше у світі - це мова.
Усі здивувалися такій відповіді, а мудрець пояснив:
- За допомогою мови люди засмучують і розчаровують одне одного. За допомогою мови можна обманювати, хитрувати, сваритися. Мова може зробити людей ворогами, призвести до війни, нею наказують руйнувати міста і навіть цілі держави, вона може приносити в наше життя горе і зло, принижувати, ображати. Чи може бути щось гірше за мову?!
Не всім було приємно слухати цю відповідь.

До Міжнародного дня рідної мови


Найдорожча мова кожного народу - його рідна мова. Учні Новокиївської ЗОШ приєдналися до проведення Міжнародного дня рідної мови.

 Лиш народи явлені у Слові              

достойно можуть жити на землі.

                     Ліна Костенко


                                                                                                                                                           
21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови.
Для кожної людини її рідна мова була і залишається найдорожчою у світі, бо саме вона визначає пам'ять народу в історичному і цивілізаційному часі.
Сучасна Україна, як європейська держава з великим розмаїттям етнічних спільнот, надає можливість усім національним меншинам розвивати, збагачувати і зберігати свої рідні мови.
Держава гарантує вільний розвиток та захист мов представників різних національностей, сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.
Водночас, мовою національної консолідації є державна українська мова, яка відображає самобутність багатомільйонного Українського народу і є основою його духовності та історичної пам’яті.                                                                                                                                                           
                                                                              

Лауреати Шевченківської премії

Названо лауреатів однієї з найпрестижніших премій країни.У номінації “Література, публіцистика, журналістика” перемогу здобули Богдан Горинь та Оксана Забужко.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Ростислав Семкін.
Інші номінації:

“Музичне мистецтво”: Володимир Шейко “Візуальне мистецтво”: Василь Чебаник “Кіномистецтво”: Роман Бондарчук “Театральне мистецтво”: Ростислав Держипільський Результати голосування буде подано на затвердження Президенту України. Премію традиційно вручатимуть на початку березня.

четвер, 7 лютого 2019 р.

Вік живи - вік учись

Цю фразу можна почути практично від кожного вчителя. Але при цьому мало хто знає, що в оригіналі вона звучала так «Вік живи – вік учись того, як слід жити» , а автор цього вислову – Луцій Анней Сенека.
3. Мета виправдовує засоби.

Авторство цієї фрази належить засновнику ордена єзуїтів Ігнатію Лойола. В оригіналі вона звучить так «Якщо мета – порятунок душі, то мета виправдовує засоби».