вівторок, 27 березня 2018 р.

Готуємося до ДПА з української мови

                                                                                             
ДПА з  української мови 9 клас
Готуючи учнів  до ДПА  з української мови, використовую посібник О.Авраменка «Українська мова . Збірник диктантів. – К:, Грамота,2017.
Посібник укладено згідно з вимогами чинної навчальної програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Видання друге, доповнене і перероблене  для тренувальних і контрольних робіт.  Збірник містить повні тексти диктантів. Відрадно, що диктанти можна писати не тільки на уроках у школі , а й використовувати для підготовки до  ДПА самостійно. Зісканувавши QRкод, розміщений у посібнику, можна перейти до аудіо - диктантів .Темп диктування середній , диктує Автор. За крайньої потреби можна звукозапис ставити на паузу. 
                       ЯК МИ  ПРАЦЮЄМО ЗА ЦИМ ЗБІРНИКОМ?
Пишемо тренувальні диктанти , вибіркові,  словникові диктанти , укладаємо словничок орфограм. Наприклад,  обираємо розділ «Наші традиції», який містить  5 диктантів: «Новий рік у різних народів», «Ворожіння на Андрія» , « Дерева – обереги», «Чистий четвер». Вибираємо слова на вивчені орфограми, укладаємо словниковий диктант.
                                                              Поясни орфограми
Ефіопія , Новий рік , багаття , феєрверк , вбрання , вугілля , шотландці, канонада , екзотичність,  радість , відзначаються ,предки, ганчір`я, пробудження,  неодмінно, прихід , принести,  прохання,  вибирають, звечора, з  давніх – давен,  страсний,  Великдень, бадилля, подвір `я , листя,  святковий,  Чистий четвер, волосся ,  перехресний.
                                 Після написання і пояснення орфограм учні укладають словник орфограм з прикладами  із диктанту :
        Правопис великої літери 
2         Подвоєння приголосних 
3         Спрощення  приголосних 
4       Апостроф 
5       Правопис прислівників 
             Пунктограми у диктантах пояснюються усно
                             
                           «Знайди помилку»
Господар дому дарує своїй родині нове вбрання  і всі разом виходять на вулицю  розпалюють  багаття   стрибають через нього. І в  цьому був  був очевидно свій сенс  з пробудженням природи має неодмінно народитися й наступний рік.  

Немає коментарів:

Дописати коментар